Office / Architect
Atelier Marc Barani / Marc Barani
www.atelierbarani.com
COLLABORADORS
EIFFAGE TP , APPIA ALPES-MARITIMES , SPIE FONDATIONS , EIFFAGE CONSTRUCTION AZUR , COTEBA / THALES Engineering & Consulting , SEMALY , Alex Amarrurtu, Marc Barani, Cyril Chènebeau, Birgitte Fryland, Alejandra Jorre, Ange Leccia, Erwann Lefranc, François Navarro, Michel Pautrel, Philippe Reach, Emmanuel Saulnier, SUDEQUIP
CITYCOUNTRY
Nice / France
Programme
Transport/Infrastructure
Placement
Finalist
EDITION
2009
The unique design process for this project – which includes the terminal station, maintenance centre for the tramway and a park-and-ride facility – is the result of an error in the feasibility study, in which the initial site was too small for all the components of the programme. Consequently, the architects proposed another building site and drew up a new development plan that dramatically changed the intervention by transforming it from a piece of technical infrastructure into an architectural, landscape, and urban project.

Nestled between the steep hills and the sea, Nice lacks space for large infrastructures and the project was shaped by this constraint. Situated on a residual site jammed between a motorway, side roads and tall housing blocks, the constructed areas of the complex are directly generated by the way in which the site flow operates: from both the outside, via the motorway and roads heading to the hills, and from the inside, through the movement of tramways, cars in the parking lot and pedestrians. It coils around the surrounding infrastructures, connecting to the city and hills at successive levels. Thus, the project relates and adds to the existing public spaces; brings density and vitality to the neighbourhood with shops and additional facilities; and creates spectacular views of the city, hills and sea.

By deeply hollowing out the slope, a clear space in the centre has been created that permits huge shafts of light to reach into the complex at all levels as well as natural ventilation. The underground parts of the building feature green roofs for thermal protection and the parts constructed along the motorway provide a sound barrier to minimise the noise of the passing traffic.
air view ©Hardphot/Schejbal
Tram terminus ©Serge Demailly
view on control tower ©Serge Demailly
View on maintenace center and car park ©Serge Demailly
Terraces ©Serge Demailly
plan and section
site plan and schemes
public space : pedestrian acces to tram terminus, car park and officies ©Serge Demailly