Office / Architect
OFIS Arhitekti / Rok Oman, Spela Videcnik
www.ofis.si
COLLABORADORS
Marisa Baptista, Ofis arhitekti, Nejc Batistic, Ofis arhitekti, Florian Frey, Ofis arhitekti, Martina Lipicer, Ofis arhitekti, Neza Oman, Ofis arhitekti
CITYCOUNTRY
Izola / Slovenia
Programme
Residential
Placement
Nominee
EDITION
2007
The project is a winning entry for two housing blocks in a competition convoked by the Slovenia Housing Fund, a government-run programme that is providing low-cost apartments for young families.
The proposal won for economic, rational and functional reasons, but mostly for the excellent ratio between gross vs. saleable surface area and the flexibility of the plans. When signing the contract we were obliged to prepare construction documentation for the building that would cost less than 600€ per m2 of net surface area.
The blocks are set out on a hill with a view of Izola Bay on one side and of the surrounding hills on the other. The given urban plot was 2 blocks of 60x28 meters.
The brief required thirty apartments of different sizes and structures, varying from studio flats to 3-bedroom apartments. The apartments are small, with minimum-sized rooms according to Slovenian standards. There are no structural elements inside the apartments, thus providing flexibility and the possibility of reorganising things.
The blocks are set out on a hill with a view of Izola Bay on one side and of the surrounding hills on the other. Since the blocks are subject to a Mediterranean climate outdoor space and shade are important elements. The project proposed a veranda for each apartment, thus providing an outdoor space that is intimate, partly connected with the interior, shady and naturally ventilated.
A textile shade protects the balcony and apartment from prying eyes, yet due to its semi-transparency allows the owner to enjoy the views of the bay. Perforated side-panels allow summer breeze to ventilate the space. The strong colours create different atmospheres within the apartments. Boxes at the side of each balcony provide room for air-conditioning units.
The small rooms become visually bigger because the textile shade creates a perspective effect that connects part of the exterior with the interior.
site ©Tomaz Gregoric
elevated ©Tomaz Gregoric
sea view facade ©Tomaz Gregoric
apartment windows views ©Tomaz Gregoric
front view facade ©Tomaz Gregoric
entrance ©Tomaz Gregoric
site plan
section elements